SDI 0648: Siapakah Sebenarnya Ali Imran Yang Disebut di Dalam al-Quran?

Soalan: 

Di dalam al-Quran terdapat satu surah bernama Ali Imran. Soalan saya siapakah Ali Imran tersebut? Apakah beliau bapa kepada Nabi Musa bin Imran?

Jawapan:

Aali dengan ejaan آل bermaksud keluarga, manakala آل عمران /Aali Imran pula bermaksud Keluarga Imran. Mereka adalah dari kalangan orang-orang beriman yang dipilih dan diberi kelebihan oleh Allah SWT. Allah SWT berfirman:

إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَى آدَمَ وَنُوحًا وَآلَ إِبْرَاهِيمَ وَآلَ عِمْرَانَ عَلَى الْعَالَمِينَ . ذُرِّيَّةً بَعْضُهَا مِنْ بَعْضٍ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ . إِذْ قَالَتِ امْرَأَتُ عِمْرَانَ رَبِّ إِنِّي نَذَرْتُ لَكَ مَا فِي بَطْنِي مُحَرَّرًا فَتَقَبَّلْ مِنِّي إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ . فَلَمَّا وَضَعَتْهَا قَالَتْ رَبِّ إِنِّي وَضَعْتُهَا أُنْثَى وَاللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا وَضَعَتْ وَلَيْسَ الذَّكَرُ كَالْأُنْثَى وَإِنِّي سَمَّيْتُهَا مَرْيَمَ وَإِنِّي أُعِيذُهَا بِكَ وَذُرِّيَّتَهَا مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ . فَتَقَبَّلَهَا رَبُّهَا بِقَبُولٍ حَسَنٍ وَأَنْبَتَهَا نَبَاتًا حَسَنًا وَكَفَّلَهَا زَكَرِيَّا كُلَّمَا دَخَلَ عَلَيْهَا زَكَرِيَّا الْمِحْرَابَ وَجَدَ عِنْدَهَا رِزْقًا قَالَ يَا مَرْيَمُ أَنَّى لَكِ هَذَا قَالَتْ هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَرْزُقُ مَنْ يَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ

Maksudnya: “Sesungguhnya Allah telah memilih Adam, Nuh, keluarga Ibrahim dan keluarga 'Imran melebihi segala umat (di masa mereka masing-masing), (sebagai) satu keturunan yang sebagiannya (turunan) dari yang lain. dan Allah Maha mendengar lagi Maha mengetahui. (ingatlah), ketika isteri 'Imran berkata: "Ya Tuhanku, Sesungguhnya aku menazarkan kepada Engkau anak yang dalam kandunganku menjadi hamba yang saleh dan berkhidmat (di Baitul Maqdis). karena itu terimalah (nazar) itu dari padaku. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha mendengar lagi Maha Mengetahui". Maka tatkala isteri 'Imran melahirkan anaknya, diapun berkata: "Ya Tuhanku, sesunguhnya aku melahirkannya seorang anak perempuan; dan Allah lebih mengetahui apa yang dilahirkannya itu; dan anak laki-laki tidaklah seperti anak perempuan. Sesungguhnya aku telah menamai Dia Maryam dan aku mohon perlindungan untuknya serta anak-anak keturunannya kepada (pemeliharaan) Engkau daripada syaitan yang terkutuk." Maka Tuhannya menerimanya (sebagai nazar) dengan penerimaan yang baik, dan mendidiknya dengan pendidikan yang baik dan Allah menjadikan Zakariya pemeliharanya. Setiap Zakariya masuk untuk menemui Maryam di mihrab, ia dapati makanan di sisinya. Zakariya berkata: "Hai Maryam dari mana kamu memperoleh (makanan) ini?" Maryam menjawab: "Makanan itu dari sisi Allah". Sesungguhnya Allah memberi rezeki kepada siapa yang dikehendaki-Nya tanpa hisab.” (Ali Imran: 33-37)

Zahir ayat-ayat ini menunjukkan Imran yang dimaksudkan ialah bapa kepada Maryam AS (tok wan Nabi Isa AS) dan bukan bapa kepada Nabi Musa AS seperti pandangan sebahagian para ulama tafsir. Bahkan para ulama tafsir mengatakan jarak di antara Imran bapa kepada Nabi Musa AS dengan Imran bapa kepada Maryam adalah selama 1800 tahun. Al-Imam Ibn Kathir berkata:

المراد بعمران هذا: هو والد مريم بنت عمران، أم عيسى ابن مريم عليهم السلام

Maksudnya: “Yang dimaksudkan dengan Imran di sini ialah bapa kepada Maryam binti Imran, ibu kepada Isa AS.” (Tafsir al-Quran al-‘Azim 2/33) Baca juga SDI 01187 untuk nama penuh Ali Imran

Ibn ‘Asyur pula berkata:

وأما آل عمران: فهم مريم ، وعيسى ، فمريم بنت عمران بن ماتان كذا سماه المفسرون، وكان من أحبار اليهود وصالحيهم، وأصله بالعبرانية ( عمرام ) بميم في آخره ، فهو أبو مريم . وفي كتب النصارى: أن اسمه ( يوهاقيم )، فلعله كان له اسمان، ومثله كثير .
وليس المراد هنا عمران والد موسى وهارون ؛ إذ المقصود هنا التمهيد لذكر مريم وابنها عيسى ، بدليل قوله: ( إِذْ قَالَتِ امْرَأَتُ عِمْرَان

Maksudnya: “Dan adapun Ali Imran (keluarga Imran), mereka terdiri dari Maryam dan Isa. Maryam binti ‘Imran bin Matan demikianlah yang dinamakan oleh para ulama tafsir, beliau adalah dari kalangan orang ‘Alim dan orang Soleh dari kalangan Yahudi. Asal dalam bahasa ‘Ibrani ialah Imram dengan huruf ‘mim’ di akhirnya. Beliau ialah bapa Maryam, di dalam kitab-kitab Nasara menyatakan namanya ialah Buhaqim, barangkali beliau memiliki dua nama, dan individu sepertinya adalah ramai. Bukanlah yang dimaksudkan di sini Imran bapa kepada Musa dan Harun, sebaliknya yang dimaksudkan di sini ialah permulaan untuk menyebut Maryam dan anaknya Isa dengan dalil dari firman Allah: “Ketika isteri Imran berkata.” (al-Tahrir wa al-Tanwir 3/84)


Cetak  
Wallahu a'lam