SDI: 0194: Sebab Larangan Qaza'

Salam Ustaz. Mohon pandangan ustaz tentang isu qaza atau menoreh rambut utk tujuan berfesyen. Sy tidak pernah buat tapi hati kecil sy tidak berapa setuju dengan pandangan beberapa ustaz yang bersandarkan dengan hadith di dalam gambar berikut.

Jika ianya sekadar fesyen tanpa mendedahkan aurat ataupon riak, kenapa tidak diharamkan memakai seluar jeans yg berasal dari penjahit keturunan yahudi,ataupun melarang kita menggunakan teknologi moden kerana hampir kesemuanya ciptaan kafir. Malahan fb ini pun dipelopori oleh yahudi tetapi tidak pula kita dikatakan meniru kaum lain.

Malah

Wa konsep politik dengan mengadakan pilihanraya atas dasar demokrasi juga bukan acuan islam kalau kita bersandarkan hadith tersebut. Mohon pencerahan ustaz.

Wallahualam.terima kasih ustaz.

Jawapan:

Qaza' adlh sifat atau ssuatu kriteria yg dilarang oleh Nabi SAW. Sifat atau kriteria yg dilarang ini telah dijelaskan sendiri oleh Nabi SAW d dlm riwayat Abu Daud, iaitulah: "cukur sebahagian dn tinggal sbhgian rambut." Ia adlh satu sifat, ciri2 atau kriteria yg jelas, kukuh dn difahami oleh akal. Justeru jika ditanya apakah 'illah atau sbb larangan Qaza'? Maka jawabnya Qaza' itulah sbb larangan. Bukan tasyabbuh.

Soalan: 

Jawapan: 

Ya, kerana Qaza' = cukur sbhgian rambut dan tinggal sbhgian rambut.
 

Cetak  
Wallahu a'lam