Suami Lebih Berhak Terhadap Isteri Berbanding Seorang Ibu

Thursday, May 9, 2013

Soalan:

Emak saya sekarang menjaga ibunya yang sakit tenat. Alhamdulillah ayah saya juga merestui perkara tersebut. Suatu hari ayah mengajak emak pergi menziarahi adik beradiknya. Perjalanan itu memakan masa beberapa hari. Ketika hendak pergi, emak saya menceritakan perkara itu kepada ibunya yang sedang sakit. Ternyata ibunya kelihatan tidak membenarkan, kerana tidak mahu berjauhan dengan anaknya yang setia membantunya ketika sakit. Akhirnya emak saya tetap juga pergi bersama ayah untuk menziarahi saudara mara. Apakah benar tindakan ibu saya ini?

 

Jawapan:

Apa yang dilakukan oleh ibu anda dengan mentaati permintaan suaminya untuk keluar bermusafir adalah benar dan itulah yang wajib ke atasnya sebagai seorang isteri. Hal ini kerana seseorang suami lebih berhak terhadap isterinya berbanding ibu isteri itu sendiri. Maka perbuatan ibu anda tidak termasuk di dalam dosa. Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah berkata:

لمرأة إذا تزوجت كان زوجها أملك بها من أبويها، وطاعة زوجها عليها أوجب

Maksudnya: “Seseroang wanita jika telah berkahwin, maka suaminya lebih memilikinya berbanding kedua orang tuanya. Maka ke atas isteri mentaati suaminya itu adalah lebih wajib.” (al-Fatawa al-Kubra)

Katakan kepada emak anda, teruslah berdoa untuk ibunya agar dikurniakan rahmat dan keampunan oleh Allah SWT. Kita juga memohon kepada Allah agar menerima bakti baik emak anda kepada ibunya, mudah-mudahan bakti baik emak anda kepada ibunya menjadi sebab doanya dimakbulkan oleh Allah SWT dan diangkatkan kedudukannya di sisi Allah SWT. Sesungguhnya seorang anak yang berbakti kepada ibu dan bapanya. Ia memiliki harapan yang amat besar memperolehi keampunan dari Allah SWT dan diangkat darjatnya di akhirat kelak, sekalipun dalam baktinya itu terdapat sedikit sebanyak kekurangan. Allah SWT berfirman:

رَّبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَا فِي نُفُوسِكُمْ إِن تَكُونُواْ صَالِحِينَ فَإِنَّهُ كَانَ لِلأَوَّابِينَ غَفُورًا

Maksudnya: “Tuhan kamu lebih mengetahui akan apa Yang ada dalam hati kamu; kalaulah kamu orang-orang Yang bertujuan baik mematuhi perintahNya, maka Sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun bagi orang-orang Yang bertaubat.” (al-Isra’: 25)

Al-Imam al-Qurtubi ketika menafsirkan ayat ini berkata: “Ibn Jubair berkata: Dimaksudkan kepada kesilapan yang berlaku ketika marah, seperti tindakan yang berlaku secara tiba-tiba, dan ketergelinciran (kata-kata atau perbuatan disebabkan marah), berlaku dari seorang lelaki kepada kedua orang tuanya atau salah seorang darinya, bukan dia menghendaki keburukan. Allah Taala berfirman (yang bermaksud): Kalaulah kamu orang-orang yang bertujuan baik…” iaitulah orang-orang yang benar niatnya untuk berbakti kepada kedua orang tuanya, maka sesungguhnya Allah akan mengampunkan kesilapan yang berlaku secara tiba-tiba kerana marah (ketika berbakti kepada orang tua). Firman-Nya (yang bermaksud): “Sesungguhnya DIa adalah Maha Pengampun bagi orang-orang yang bertaubat” iaitulah Allah menjanjikan keampunan dengan syarat baik niat dan kembali kepada-Nya.” (Lihat Tasir al-Qurtubi)


Cetak  
Wallahu a'lam