SDI 1314: Nafkah Ibu-Bapa Tanggungjawab Anak Lelaki Atau Anak Perempuan?

Wednesday, March 6, 2013

Soalan:

Apakah anak perempuan juga bertanggungjawab memberi nafkah kepada kedua ibu-bapanya yang miskin. Atau tanggungjawab itu terpikul di atas anak-anak lelaki sahaja?

 

Jawapan:

Ibu-bapa yang uzur, tiada harta dan tiada pendapatan, nafkah untuknya wajib dikeluarkan oleh anaknya. Ibn al-Munzir berkata:

أجمع أهل العلم على أن نفقة الوالدين الفقيرين الذين لا كسب لهما ولا مال واجبة في مال الولد

Maksudnya: “Telah sepakat kesemua ulama (ijma’ ulama) bahawa nafkah dua orang tua yang fakir dan tiada mata pencarian dan harta, adalah wajib dari harta anak.” Ibn Qudamah menjadikan dalil dalam perkara ini dengan ayat al-Quran:

وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَاناً

Maksudnya: “Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar jangan kamu semua sembah selain daripadaNya, dan berbuat baik dengan kedua ibu-bapa.” (al-Isra’: 23), maka termasuk di dalam berbuat baik kepada kedua ibu dan bapa ialah menanggung nafkah mereka ketika mereka memerlukan. Justeru nafkah kedua ibu bapa menjadi kewajipan anak-anaknya tidak kira sama ada lelaki mahupun perempuan telah berkahwin ataupun belum.

Nabi SAW bersabda di dalam hadis yang diriwayatkan dari ‘Aisyah RA:

إِنَّ أَطْيَبَ مَا أَكَلَ الرَّجُلُ مِنْ كَسْبِهِ ، وَوَلَدُهُ مِنْ كَسْبِهِ

Maksudnya: “Sesungguhnya yang lebih baik dimakan oleh seseorang lelaki ialah harta dari usahanya sendiri, dan anaknya adalah termasuk dari usahanya.” (HR Abu Daud 3528. Dinilai Sahih oleh al-Albani di dalam Sahih Abi Daud)

Para ulama berbeza pendapat cara mengagihkan nafkah kepada ibu-bapa dari anak-anak yang berkemampuan. Apakah berdasarkan pewarisan, atau berdasarkan kemampuan atau berdasarkan al-Ru’uus. Di dalam Hasyiah al-Dusuqi ‘ala al-Syarh al-Kabir dari mazhab Maliki dinyatakan:

ووزعت نفقة الأبوين على الأولاد الموسرين،وهل على الرؤوس الذكر كالأنثى ولو تفاوتوا في اليسار، أو على الإرث الذكر كأنثيين أو على اليسار، حيث اختلفوا فيه أقوال أرجحها الأخير

Maksudnya: “Dan dikeluarkan nafkah untuk dua orang tua dari harta anak-anak yang berkemampuan. Apakah berdasarkan al-Ru’uus, seorang lelaki seperti seorang perempuan (sama rata) sekalipun kemampuan mereka berbeza, atau berdasarkan perwarisan, seorang lelaki bersamaan dua orang perempuan, atau berdasarkan kemampuan, terdapat berbagai pandangan ulama, yang lebih rajih ialah yang akhir (berdasarkan kemampuan).”

Al-Syeikh Muhammad bin Soleh al-‘Uthaimin RH:

واعلم أن هذا الباب كباب تحريم النكاح، لا يفرق فيه بين جهة الأبوة وجهة الأمومة، فالأصول والفروع سواء كانوا من ذوي الأرحام، أو عصبة، أو أصحاب فروض، تجب النفقة لهم، لكن بشروط" انتهى.

Maksudnya: “Ketahuilah bab ini (nafkah) adalah sama seperti bab pengharaman nikah, jangan dibezakan dari jalur bapa dan ibu. Maka al-Usul dan al-Furu’, sama ada mereka dari kalangan Zawi al-Arham, atau ‘Asobah, atau Ashab Furudh, wajib mengeluarkan nafkah untuk mereka, akan tetapi dengan beberapa syarat.” (al-Syarh al-Mumti’: 13/498-499, Bab Nafaqah al-Aqarib)

Syarat wajib keluarkan nafkah kepada ibu-bapa ialah jika mereka terdiri dari orang-orang miskin, manakala anak dan cucu mereka orang-orang yang kaya. Hal ini berdasarkan hadis Nabi Muhammad SAW:

ابْدَأْ بِنَفْسِكَ فَتَصَدَّقْ عَلَيْهَا ، فَإِنْ فَضَلَ شَيْءٌ فَلِأَهْلِكَ ، فَإِنْ فَضَلَ عَنْ أَهْلِكَ شَيْءٌ فَلِذِي قَرَابَتِكَ

Maksudnya: “Mulakan dengan dirimu, keluarkan nafkah untuk dirimu, jika ada lebihan maka untuk keluargamu, jika ada lebihan lagi, maka untuk ahli kerabatmu.” (HR Muslim 997)

Kata al-Syeikh Ibn Jibrin berkata: “Jika kedua-dua ibu-bapa memerlukan (fakir), manakala anak perempuannya memiliki harta lebihan dari keperluannya, maka wajib anak tersebut mengeluarkan nafkah untuk kedua ibu-bapanya menurut keperluan mereka tanpa perlu dikurangkan keperluan-keperluannya.”


Cetak  
Wallahu a'lam