Antara kelebihan lain meninggal dunia dan dikebumikan di Madinah

Memperolehi doa Nabi SAW. Hal ini berdasarkan hadis Nabi SAW:

فإن جبريل أتاني...، فقال: إن ربك يأمُرُك أن تأتي أهل البقيع، فتستغفر لهم))، قالت عائشة: يا رسول الله، كيف أقول لهم؟ قال: ((قولي: السلام عليكم أهل الديار من المؤمنين والمسلمين، ويرحم الله المستقدِمين منا والمستأخِرين، وإنَّا إن شاء الله بكم لاحقون

Maksudnya: "Sesungguhnya Jibril telah datang kpdku.... dan berkata: Sesungguhnya Tuhan kamu (wahai Muhammad) telah memerintahkan kamu pergi kpd penghuni kubur alBaqi' dan memohon ampun untuk mereka semua. Berkata 'Aisyah RA: "Wahai Rasulullah bagaimana daku hendak ucapkan doa kpd mereka? Jawab baginda: "ucapkanlah:

السلام عليكم أهل الديار من المؤمنين والمسلمين، ويرحم الله المستقدِمين منا والمستأخِرين، وإنَّا إن شاء الله بكم لاحقون

Maksudnya: "Keselamatan ke atas kamu semua penghuni kawasan kubur ini dr kalangan org2 beriman dan org2 Islam. Semoga Allah merahmati org2 yg terdahulu dr kalangan kita dan mereka yg akan datang. Sesungguhnya kami dgn keizinan dr Allah akan menyusul kamu semua." (Sahih Muslim)

Hadis ini menunjukkan sesiapa yg dikebumikan di alBaqi' sama ada org dahulu atau akan datang sehingga ke hari kiamat termasuk dlm permohonan Nabi SAW agar diberikan rahmat.

 


Cetak  
Wallahu a'lam