Hukum Berdiri Mendengar Lagu Kebangsaan

Isu dan Pemikiran Semasa Jumlah paparan: 754

Soalan:
Nama: Jasim, dari Lubnan.
Soalan:

ما هو الحكم الشرعي في الوقوف للنشيد الوطني. رجاء مع الدليل إن أمكن. وجزاكم الله عنا كل خير

Tarikh: 25/04/2007
Sumber: Islam-online.net

Jawapan:

Bismillah, walhamsulillah wassolatu wassalam 'ala rasulillah

Berdiri kerana lagu kebangsaan di dalam negara Islam tidak mengapa, kerana ia merupakan ungkapan dari rasa cinta kepada tanah air tersebut. Demikian juga di negara yang bukan islam, tidak mungkin dihukumkan sebagai haram, kerana ia tidak menunjukkan al-wala' atau persetujuan dengan hukum-hakam negara tersebut, bahkan ia merupakan tanggungjawab rakyat (mana-mana negara) hari ini, ia tidak menunjukkan persetujuan dengan peraturan negara tersebut.

al-Syeikh Faisol Maulawi yang berupa timbalan pengerusi majlis fatwa dan kajian eropah berkata:

"Jika seorang muslim tinggal di negara yang berhukum dengan hukum bukan Islam, maka dia sudah tentu perlu menghormati syiar-syiar negara tersebut seperti lagu kebangsaan, bendera dan seumpama yang lain. Ini merupakan perkara biasa dan termasuk tanggungjawab rakyat berdasarkan norma-norma hari ini. Ia berbeza dengan al-Muwalah yang diharamkan yang membawa maksud memberi kesetiaan kepada peraturan-peraturannya, atau membawa maksud bersama orang kafir memerangi kaum muslimin. Dalil dalam perkara ini bahawa Rasulullah saw hidup di Makkah sebelum hijrah selama 13 tahun, dengan terdedah kepada berhala-berhala yang merupakan syiar bagi orang-orang kafir. Baginda berpada dengan tidak menyertai ibadah mereka dan mengingkari perbuatan mereka. Maka berdiri kerana lagu kebangsaan tidak membawa maksud mewalah kepada peraturan-peraturannya, sebaliknya yang wajib ke atas orang muslim ialah berusaha untuk mengubah peraturan-peraturan tersebut (yang bukan islami) dengan cara dakwah, dan tidak boleh bagi seorang muslim taat kepada mana-mana peraturan jika ia berupa maksiat.

Syeikh 'Atiah Saqr (Salah seorang pembesar ulama Mesir)berkata:

Menghormati bendera dengan bernasyid atau memberi isyarat dengan tangan di tempat tertentu, sebagai menyatakan kesetiaan kepada tanah air, dan mematuhi kepimpinannya dan memberi perhatian untuk memeliharanya, tidak termasuk di dalam ertikata ibadah kepadanya, tidak ada padanya solah dan zikir sehingga boleh dikatakan perbuatan itu sebagai bid'ah atau mendekatkan diri kepada selain Allah.

wallahu a'lam.

---------------------------

بسم الله ،والحمد لله،والصلاة والسلام على رسول الله ،وبعد:

الوقوف للنشيد الوطني في بلاد الإسلام لا شيء فيه ، لأنه تعبير عن حب هذا الوطن ،وأما في غير بلاد الإسلام ،فإنه لا يمكن الحكم عليه بالحرمة ،لأنه ليس دليل ولاء ،أو موافقة على الأحكام تلك البلاد ، بل هو من الواجبات المعاصرة للمواطنة ،ولا يعني موافقة النظام الحاكم فيه .

يقول الشيخ فيصل مولوي نائب رئيس المجلس الأوربي للإفتاء والبحوث :

إذا كان المسلم يعيش في وطن يحكمه نظام غير إسلامي، فهو مطالب باحترام رموز هذا الوطن كالنشيد الوطني والعلم وغيرها. هذه نتيجة طبيعية وهي من واجبات المواطنة حسب الأعراف المعاصرة. وهي تختلف عن الموالاة المحرّمة التي تعني الولاء للنظام الحاكم، أو المحاربة مع غير المسلمين ضدّ إخوانه المسلمين. والدليل على ذلك أن رسول الله (صلَى الله عليه وسلَم) عاش في مكّة قبل الهجرة ثلاثة عشر عاماً لم يتعرّض فيها للأصنام مع أنها رموز للكفر، واكتفى بعدم الاشتراك في عبادتها، بل وأنكر على قريش ذلك. والوقوف للنشيد الوطني لا يعني موالاة النظام، بل الواجب على المسلم أن يسعى لتغيير النظام عن طريق الدعوة، ولا يجوز له طاعة أي نظام إذا كان معصية.

ويقول الشيخ عطية صقر من كبار علماء الأزهر رحمه الله :

تحية العلم بالنشيد أو الإشارة باليد في وضع معين إشعار بالولاء للوطن والالتفاف حول قيادته والحرص على حمايته، وذلك لا يدخل في مفهوم العبادة له، فليس فيها صلاة ولا ذكر حتى يقال: إنها بدعة، أو تقرُّب إلى غير الله.

والله أعلم.

Cetak
Wallahu a'lam