Athar (Peninggalan) Nabi SAW (1)

Nabi dahulunya memiliki kain Burdah yang digunakan untuk menyelimut badan baginda yang mulia. Burdah itu telah diserahkan kepada Ka'ab bin Zuhair bin Abi Sulma, setelah itu dibeli pula oleh Mu'awiyah cucu-cicit Ka'ab sendiri dengan harga 20,000 Dirham. Dahulunya kain Burdah tersebut diwarisi dari seorang khalifah kepada khalifah selepasnya sebagai satu syiar. Inilah yang dinyatakan oleh Ibn Hajar di dalam al-Isobah, Ibn alAthir di dalam alKamil, Ibn Khaldun di dalam alTarikh dan alSuyuthi di dalam Tarikh alKhulafaa'.

Ada yang berkata Burdah itu adalah Burdah yang baginda nabi serahkan kepada penduduk Ailah (أيلة) ketika berlaku perdamaian dengan mereka. Setelah itu Burdah tersebut dibeli oleh Abu al'Abbas alSaffah (khalifah pertama dari Bani alAbbas) daripada mereka dengan harga 300 Dinar.

Kata alSuyuthi: "...Burdah ini dahulunya ada bersama alMuqtadir ketika dia dibunuh, dan Burdah tersebut telah dikotori dengan darah. Aku percaya ia telah hilang dalam fitnah (peperangan) alTatar, innalillahi wa inna ilaihi raji'uun."


Cetak  
Wallahu a'lam