SDI 0455: Apakah Semua Kita Akan Masuk Ke Dlm Neraka?

Soalan:

Assalamualaikum ust

Firman Allah SWT

وَإِنْ مِنْكُمْ إِلَّا وَارِدُهَا كَانَ عَلَى رَبِّكَ حَتْمًا مَقْضِيًّا . ثُمَّ نُنَجِّي الَّذِينَ اتَّقَوْا وَنَذَرُ الظَّالِمِينَ فِيهَا جِثِيًّا

Tidak ada seorangpun dari kamu, melainkan mendatangi neraka itu. Hal itu bagi Tuhanmu adalah suatu kemestian yang sudah ditetapkan. Kemudian Kami akan menyelamatkan orang-orang yang bertakwa dan membiarkan orang-orang yang zalim di dalam neraka dalam keadaan berlutut. (AQ Maryam 19: 71 – 72)

Ustaz ,
1) Maksud mendatangi neraka , adakah semua ummat perlu menjalani hukuman atau azab dan kemudian Allah keluar orang-orang yg beriman dan bertaqwa?

2) Bermakna dengan rahmat Allah juga kita dikeluarkan dari Neraka?

Mohon penjelasan ustaz.
Jazakallahu khayr

Jawapan:

Wa'alaikumussalam warahmatullah.

Para ulama berbeza pandangan ttg maksud واردها yg diterjemahkan sbg mendatangi neraka.Terdapat 2 pandangan yg kuat dlm menafsirkan maksud ayat ini:

  1. Mendatangi dgn maksud memasuki. Iaitulah semua manusia akan memasuki neraka. Namun neraka itu akan menjadi sejuk dan tidak membakar org2 yg beriman. Sebaliknya hanya akan membakar org2 yg kafir buat selama2nya dan ahli maksiat dr kalangan org2 islam sehingga waktu yg ditetapkan oleh Allah. Kefahaman ini disokong dgn ayat alQuran:

    ثُمَّ نُنَجِّي الَّذِينَ اتَّقَوْا وَنَذَرُ الظَّالِمِينَ فِيهَا جِثِيّاً
    Maksudnya: "Kemudian kami selamatkan org2 yg bertaqwa dan kami membiarkan org2 zalim di dlm neraka itu dlm keadaan hina." (Maryam: 72)
    Pandangan ini diriwayatkan drpd Ibn 'Abbas RA. alSyeikh Muhammad Amin alSyanqiti di dlm tafsirnya Adhwa' alBayan mentarjihkan pandangan ini.

  2. Mendatangi dgn maksud melalui bahagian atas neraka bukan masuk ke dlmnya. Iaitulah melalui dlm ertikata melintasi neraka di atas titian alSirat yg dibentangkan diantara dua tebing neraka. Laluan ini hanya akan ditempoh oleh org2 Islam shj. Manakala org2 kafir tidak akan melaluinya sbliknya akan terus masuk ke dlm neraka. Pandangan ini diriwayatkan dr Ibn Mas'ud dan menjadi pilihan ramai dr kalangan ulama pentahkik.

Cetak  
Wallahu a'lam