SDI 0275: Hukum Merujuk Individu Tertentu Untuk Adakan Sesuatu Majlis Atau Upacara

Soalan:

Assalamualaikum Ust.
Adakah dibolehkan untuk kita merujuk orang tertentu untuk memilih tarikh yg baik untuk buat sesuatu majlis seperti kenduri kahwin dan sebagainya agar pada hari majlis di adakan tidak berlaku perkara yg boleh menjejaskan kelancaran majlis tersebut seperti hujan dan lain2.

Jawapan:

Utk mengetahui pd ssuatu hari hujan ataupun tidak, perlu merujuk kpd pusat meteorologi atau ahli kaji cuaca. Mereka menjangkakan sesuatu berdasarkan bukti dan tanda. Bukti dan tanda itu pula boleh terdedah kpd perubahan, jika bukti dan tanda berubah, maka berubahlah sesuatu penyudahannya. Hal ini dibenarkan.

Namun jika dirujuk kpd selain dr mereka yg ahli, maka tidak dibolehkan, krn;

1) jika yg dirujuk itu seorg bergelar ust krn beranggapan dia boleh mengetahui perkara ghaib dgn sendirinya. Maka perbuatan ini syirik, sama dgn mereka yg pergi jumpa bomoh dn berkeyakinan bomoh blh tahu perkara ghaib dgn sendirinya.

2) klu beranggapan ia mengetahui perkara ghaib dgn perkhabaran dr jin dan syaitan. Maka dia melakukan perkara haram dN dosa besar. Dia sama spt mereka yg meminta bantuan bomoh. Tidak diterima solatnya selama 40 mlm spt yg dinyatakan di dlm hadis sahih.


Cetak  
Wallahu a'lam