SDI 1049: Emak Saudara Boleh Buat Akikah Utk Anak Saudaranya?

Assalamualaikum ustaz. Saya nak tanya boleh tak ibu saudara ingin buat ibadah korban kepada anak sedaranya yg masih kecil?

Jawapan:

Wsalam.

Akikah sunat muakkad ke atas bapa anak yg dilahirkan jika berkemampuan. Sunat dilakukan pd hari ke 7 kelahiran, jika tak dapat, maka hari ke 14, jika tak dapat juga, maka pd hari yg ke 21. Jika tidak dapat juga, maka pd bila2 masa sebelum si anak baligh. Stlh sianak baligh, bapa tidak lagi disunatkan buat akikah utk anak tersebut. Sbhgian ulama ada yg berpandangan sianak itu sendiri sunat buat akikah utk dirinya sendiri stlh itu.

Seorg ibu saudara tidak dikenakan anjuran membuat akikah utk anak saudaranya. Namun jika ibu saudara tersebut secara sukarela ingin menyumbang utk dibuatkan akikah kpd anak saudaranya, perbuatan ini termasuk perbuatan baik dan kebajikan. Saya cadangkan juga agar ibu saudara tersebut mendapatkan keizinan terlebih dahulu dr bapa si anak agar keluar dr perbezaan pendapat ulama kerna ada dlm kalangan ulama yg mensyaratkan mendapat keizinan terlebih dahulu.


Cetak  
Wallahu a'lam