Hukum Berdoa kepada pemerintah

Soalan:

Apakah doa kepada pemimpin termasuk dalam perkara asas Ahl al-Sunnah wa al-Jamaah? Saya mengharapkan penjelasan dalam perkara ini.

Jawapan:
Oleh: Dr. Nasir bin Abd al-Karim al-‘Aql
Pensyarah Aqidah di Universiti al-Imam Muhammad bin Sa’ud al-Islamiyah

Ya, termasuk di dalam asas Ahl al-Sunnah wa al-Jamaah memberi nasihat kepada pemimpin umat Islam sepertimana yang thabit dari Nabi S.A.W. di dalam hadith baginda: (Mafhumnya) “Agama itu ialah dengan memberi nasihat.”

Pemimpin umat Islam ialah orang-orang yang mengurus urusan mereka, dan termasuk di dalam maksud nasihat kepada mereka ialah dengan berdoa kepada mereka, bahkan semua orang yang berakal dalam mengetahui, doa kepada pemerintah itu akan kembali kebaikannya kepada umat Islam di dunia dan akhirat.

Berdasarkan ini, maka doa kepada pemerintah termasuk di dalam Usul al-Mu’tabarah. Generasi salaf al-Soleh saling menukilkan perkataan al-Fudhail bin ‘Iyadh:

"لو أنَّ لِيْ دَعْوَة مُسْتَجَابَة مَا صَيَّرْتُها إلا لِلْإمَام"

Maksudnya: ‘Kalaulah aku memiliki doa yang mustajab, tidak aku jadikannya melainkan untuk pemimpin.”

Sebab perkataan beliau ini ialah kerana kebaikan pemimpin itu akan membawa kepada kebaikan untuk rakyat dan negara. Maka generasi al-Salaf menjadikan perkataan ini sebagai kaedah ke atas hak pemerintah. Imam Ahmad berkata kepada pemerintah di zamannya:

"وإني لأدعو له بالتسديد والتوفيق بالليل والنهار والتأييد، وأرى ذلك واجباً عليَّ!".

Maksudnya: “Dan sesungguhnya aku, benar akan berdoa kepada pemimpin, untuk ketepatan, taufiq dan kekuatan malam dan siang, aku melihat ianya satu kewajipan ke atas ku.” (al-Sunnah oleh al-Khallal 1/83, dan al-Hilyah 8/91)


Cetak  
Wallahu a'lam