Perbanyakkan Sedekah Pada Malam al-Qadar

Monday, July 29, 2013

Ramai dari kalangan umat Islam bersungguh-sungguh beribadah pada malam al-Qadar dengan memperbanyakkan solat-solat sunat, membaca al-Quran dan seumpamanya. Namun terdapat satu amalan yang hampir dilupakan, iaitulah menghidupkan malam al-Qadar dengan BERSEDEKAH. Tahukah kita bahawa Nabi SAW bukan sahaja menghidupkan malam al-Qadar dengan hanya menunaikan solat, berzikir, membaca al-Quran dan berdoa sahaja? Sebaliknya baginda menghidupkan malam al-Qadar dengan melakukan amalan soleh yang berbagai. Kefahaman ini diambil hasil dari menghimpunkan hadis-hadis yang menceritakan baginda SAW menghidupkan sepuluh malam yang akhir, yang membawa maksud mempelbagaikan amalan soleh termasuklah bersedekah (Lihat Majalis Syahr Ramadhan oleh Ibn al-‘Uthaimin).

Jika menunaikan solat pada malam al-Qadar lebih baik dari seribu bulan (lebih dari 30 ribu solat), maka samalah halnya dengan memperbanyakkan sedekah pada malam al-Qadar. Allah SWT berfirman:

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ

Maksudnya: “Malam al-Qadar iaitulah malam yang lebih baik dari seribu bulan.” Maka sesiapa yang bersedekah pada malam al-Qadar dengan seringgit, bermakna dia telah bersedekah lebih dari 30 ribu ringgit yang dilakukan kerana Allah SWT. Justeru sepatutnya bagi sesiapa yang berusaha mendapatkan malam al-Qadar hendaklah dia juga berusaha melakukan amalan sedekah pada setiap 10 malam yang akhir sekalipun hanya dengan seringgit, agar dikurniakan kebaikan yang banyak kepadanya.


Cetak  
Wallahu a'lam